”Kvinna liv frihet,
jin jiyan azadi,
zan zendegi azadi”

En samtidsdokumentation om vad som sker i Iran. Skriv historia genom att bidra med dina tankar och reflektioner – vi sparar dom för framtiden.

”Kvinna, liv, frihet” är slagorden i den pågående proteströrelsen i Iran som beskrivs som världens första feministiska revolution. Just nu bevittnar vi ett historiskt uppror där kvinnor, män, barn och äldre slutit samman i protester mot den iranska regimens förtryck – med risk för sina liv. Protesterna bröt ut den 16 september efter att den 22-åriga kurdiska kvinnan Jina Mahsa Amini greps av den iranska sedlighetspolisen för att dom ansåg att hennes huvudsjal inte täckte håret tillräckligt väl. Två dagar senare var hon död. 

Hur situationen kommer utvecklas och vad upproren kommer leda till vet vi inte än. Vad vi vet är att många människor påverkas på olika sätt runt om i världen. Därför vill vi på Stockholms Kvinnohistoriska dokumentera och samla in tankar och reflektioner kopplade till det som sker i Iran. Vad du tänker och känner just nu är viktiga för framtiden.

Du kan bidra med både text, bild, video och ljud. Ditt bidrag blir ett tidsdokument och hamnar i museets digitala samlingar. Det kan därmed användas för forskning och i utställningar.

Du kan alltid vara anonym ♡

Du delar med dig av det som du känner dig bekväm med att dela. Du väljer själv hur många av frågorna du vill svara på. Du kan välja att skriva ut ditt namn eller att vara anonym.


Bidra med dina tankar och reflektioner: