”Kvinna liv frihet,
jin jiyan azadi,
zan zendegi azadi”

Skriv historia genom att bidra med dina tankar om vad som händer i Iran – vi sparar dom för framtiden.

Jina Mahsa Aminis död den 16 september 2022 blev startskottet för ett historiskt uppror i Iran och beskrivs som världens första feministiska revolution. Tre dagar tidigare hade hon gripits av den iranska sedlighetspolisen, anklagad för att inte ha burit sin hijab på korrekt sätt. Kort efter att hennes död offentliggjordes bröt dom första protesterna ut, under parollen ”kvinna, liv, frihet”.

Sedan oktober 2022 har museet Stockholms Kvinnohistoriska samlat in tankar och reflektioner från allmänheten kopplat till vad som sker i Iran. Det insamlade materialet kan hjälpa oss att förstå kvinnors situation i Iran, i dag och historiskt, men är också ett tidsdokument om hur många i Sverige påverkas av det som sker. Du kan fortfarande bidra med din berättelse. Vad du tänker och känner just nu är viktigt för framtiden.

Du kan alltid vara anonym ♡

Du delar med dig av det som du känner dig bekväm med att dela. Du väljer själv hur många av frågorna du vill svara på. Du kan välja att skriva ut ditt namn eller att vara anonym. Du kan bidra med både text, bild, video och ljud. Ditt bidrag blir ett tidsdokument och hamnar i museets samlingar. Det kan därmed användas för forskning och i utställningar.


Bidra med dina tankar och reflektioner: