Pass
Berättelse om saken
Passets historia är en berättelse om individers rörelsemönster, medborgerliga status och statens önskan att kontrollera individers rörelser. 1921, i samband med den kvinnliga rösträttens införande, blev kvinnan en självständig politisk individ. Men passet var en påminnelse om att det var en bit kvar till jämställdheten.
Den gifta kvinnans medborgerliga status var fortfarande kopplat till maken. Gifte hon sig med en man från ett annat land fick hon makulera sitt svenska pass och ansöka om ett nytt i mannens ursprungsland. I praktiken innebar det att hon riskerade att bli statslös.
Passet på bilden tillhörde en kvinna, Ebba Astrid Beate Sofie Axelsdotter Linde Klinckowström, som blev känd för sina långresor genom Europa på hästen Castor. Passet visar dock tydligt att kvinnor var inte tänkta att röra sig ensam i världen. För den gifta kvinnan fanns plats i makens pass, både för hennes bild, uppgifter och underskrift.
I praktiken betydde det att den gifta kvinnan var helt beroende av mannen så fort paret hade lämnat Sverige. Kvinnan var ingen egen individ, utan ett tillbehör till mannen, på samma sätt som hästarna, som Linde Klinckowström valde att sätta in i passet, var det för henne.
Texten om passets historia baseras på Karin Carlssons bok ”Kvinnosaker - ett sekel av kvinnohistoria genom 50 föremål.” Läs mer om boken och beställ den här: https://www.kvinnohistoriska.se/shop/kvinnosaker