Var med och skriv historia — genom en sak ✏️

Just nu dyker vi på Stockholms Kvinnohistoriska upp på Arlas mjölkpaket och berättar om lunchbrickans betydelse genom historien. Samtidigt har du möjlighet att tävla om ett historiskt pris. Delta i tävlingen genom att lämna in en berättelse om en sak som du tycker berättar något om tjejer och kvinnor från förr eller i dag! Din berättelse blir en del av vår digitala samling Kvinnans Sak och sparas – som en hälsning till framtiden. ? Coolt va? Läs mer om hur du deltar i tävlingen längre ner. ↓

Om Kvinnans Sak

Kvinnans Sak är en stor satsning från Stockholms Kvinnohistoriska för att synliggöra kvinnohistoria som ligger gömd i föremål – och samtidigt arbeta för att tjejer och kvinnors berättelser finns tillgängliga i framtiden. Precis som lunchbrickan bär alla saker på historia som berör, påverkar eller har koppling till tjejer och kvinnor på något sätt. Men dessa berättelser är ofta mindre kända – något vi vill förändra tillsammans med dig!

Tävlingen är ett samarbete mellan Stockholms Kvinnohistoriska och Arla.


Så här deltar du i tävlingen

1. Gå på skattjakt ?

Gå på skattjakt hemma och leta efter saker som du tycker berättar något om tjejer och kvinnor från förr eller i dag. Det kan till exempel handla om kvinnor som tillverkat sakerna, använt dom, ägt dom – eller exkluderats från dom.

2. Fota och skriv — och skicka in! ?

Ta bild på föremålet och svara sedan på frågorna i formuläret. Busenkelt!

3. Vi lottar ut vinnarna ?

Vi på Stockholms Kvinnohistoriska går sedan igenom alla inskickade bidrag och lottar ut tio vinnare. Vinnarna meddelas i januari 2023. Bidragen som skickas in här blir en del av Stockholms Kvinnohistoriskas digitala samling Kvinnans Sak och kommer att finnas tillgängliga för framtidens forskare. Om du vill kan din berättelse även hamna i våra utställningar, både på nätet och på museet.

→ Lämna in din berättelse här

→ Upptäck alla föremål och berättelser här

Frågor och svar ?

Vad är Stockholms Kvinnohistoriska?

Stockholms Kvinnohistoriska är ett innovativt museum – utan permanent byggnad. Vi arbetar för att kvinnors historia och historier undersöks, förvärvas, bevaras, förmedlas och synliggörs publikt. Det gör vi bland annat genom utställningar, vår podd Kvinnans Plats, samtal och föreläsningar, insamlingar och stadsvandringar. Läs mer om Stockholms Kvinnohistoriska här →

Hamnar det jag skickar in på museum?

Ja, allt som skickas in här (med era föräldrars eller förmyndares tillåtelse) blir en del av Stockholms Kvinnohistoriskas samlingar och kommer att finnas tillgängligt för framtidens forskare. Om du vill kan det även hamna i våra utställningar, både på nätet och på museet.

Hamnar jag på internet nu?

Ja, om du vill. Men bara med ditt förnamn. Dessutom behöver du få godkänt av dina föräldrar eller en förmyndare. Det är alltid vi på kansliet som skapar och har full kontroll över insamlingen. En annan kan därför aldrig publicera något direkt till internet.

Vad händer om jag ångrar mig?

Du kan när som helst kontakta oss på Stockholms Kvinnohistoriska om du vill att ditt bidrag ska avpubliceras. Kontakta oss på info@kvinnohistoriska.se.

Kan jag vinna något?

Ja! Vi på Stockholms Kvinnohistoriska kommer utse tio vinnare och dom kommer meddelas i januari. Vinnarna får ett kvinnohistoriskt kit som bland annat innehåller boken Kvinnosaker av historikern Karin Carlsson – en skattkista fylld av historia utifrån föremål. Men alla bidrag sparas i museets samlingar, varje barns berättelse är viktig! Spana in och läs mer om boken här →


Kvinnosaker

Lär dig svenska kvinnors historia genom femtio föremål

Kvinnosaker berättar svenska kvinnors historia genom femtio föremål, från sekelskiftet 1900 fram till idag. Historikern Karin Carlsson skriver på ett fängslande och underhållande sätt om tingen som påverkat kvinnors vardag och format förutsättningarna för ett mer självständigt liv. Men vad som betraktats som frigörande och positivt under en specifik period kan i en annan tid ses som förtryckande och inskränkande, föremålen bär på så vis på berättelser om samhällsförändring och normförskjutning. Läs om den provocerande cykeln, byxkjolen för kvinnliga poliser, vibratorn som botade tuberkulos, Ester Blenda Nordströms cigarett och mycket mer – allt livfullt illustrerat av Amanda Berglund.

Boken ges ut av Bonnier Fakta i samarbete med Stockholm Kvinnohistoriska.

Läs mer om Kvinnosaker här →