-
Barnvagn
- Tillbaka
Fotograf
Hallwyl Museum / Jens Mohr
Licens för fotografi
CC BY-SA 4.0
Sak
Barnvagn
Berättelse om saken
Denna barnvagn köptes av Walther och Wilhelmina von Hallwyl år 1866 till deras förstfödda dotter Ebba. Den var en av de allra första barnvagnarna som kom till Sverige. Ebba, Ellen, Elma och Irma von Hallwyl har alla legat i denna barnvagn på säteriet Ericslund, Södermanland.
Beskrivning av saken
Barnvagn med madrass och sneddyna, tillverkad av flätat korgvide och underrede av järn. Avlång med bukiga ändar samt på tre hjul, två hjul bak och ett fram. (Höjd: 80.1 cm, längd: 100 cm, bredd: 60 cm) Sufflett av vaxat grönt bomullstyg fäst på tre bågar. Madrassen och sneddynan är stoppad med tagel och var av linnetyg, med längdgående grupper av bredare och smalare ränder i blått mot oblekt botten.
Därför valde jag denna sak, och därför är den viktig
Idag är både kvinnor och män med barnvagn en helt självklar del av stadsbilden. Ökade krav på tillgänglighet gör även att man kan röra sig ohindrat med barnvagn på många ställen. Men så har det inte alltid varit.
Ordet barnvagn har funnits i det svenska språket sedan 1770-talet, men det dröjde nästan 200 år innan det blev en vanlig syn på gatorna.
Den första barnvagnen sägs ha tillverkats i England 1733 när hertigen av Devonshire gav arkitekten William Kent i uppdrag att tillverka ett praktiskt föremål som underlättade transporten av hans barn. Resultatet blev en rikt dekorerad korg på hjul som skulle dras av ett ponny, en get eller en hund.
Omkring 1870 började man skjuta vagnen framför sig. Tillverkningen skedde först hos vagnmakare men blev snart en egen industri. När Emmaljungas barnvagnsfabrik startades år 1925 tog den svenska tillverkningen fart. Barnvagnen fick en ny form och massproduceras till överkomliga priser.
Med barnvagnen kunde framförallt kvinnor ta sig från ett ställe till ett annat utan att ha famnen full av barn, väskor och matkassar. 1950-talet, när barnvagnen blev som vanligast i Sverige och andra delar av Europa, var även husmorsidealets stora tid. Rådgivningslitteratur var ense om att barnen behövde frisk luft och visuella intryck för att utvecklas. Utan barnvagn var det nästintill omöjligt att uppfylla dessa krav och samtidigt sköta alla ärenden.
Barnvagnen har även fått en symbolisk betydelse. Varje år intar tusentals kvinnor, män och barn gatorna med sina barnvagnar för att uppmärksamma mödradödlighet. På barnvagnsmarschen (https://www.rfsu.se/vad-vi-gor/nara-dig/barnvagnsmarschen/om-barnvagnsmarschen/) blir barnvagnen ett symbol för det frivilliga föräldraskapet och för kvinnors reproduktiva och sexuella rättigheter.
Barnvagnsmarschen har sitt ursprung i en händelse med direkt koppling till abortfrågan. https://www.rfsu.se/vad-vi-gor/nara-dig/barnvagnsmarschen/varldens-forsta-barnvagnsdemonstration/.
När den danske läkaren Jonathan Leunbach (1884-1955) släpptes ur fängelset 1937 efter att ha avtjänat straff för att ha utfört illegala aborter välkomnades han av vänner och sympatisörer. De körde barnvagnar och bar skyltar med texter som "Leunbach eller kaos" och "Jag är inte en olycka".
Texten om barnvagnens historia baseras på Karin Carlssons bok ”Kvinnosaker - ett sekel av kvinnohistoria genom 50 föremål.” Läs mer om boken och beställ den här: https://www.kvinnohistoriska.se/shop/kvinnosaker
Personer som saken var relevant för
Referenser och vidare läsning
Viveka Berggren Torell: "Barnvagnen som tidsspegel", i Helene Brembeck och Barbro Johansson (red.): Postmodern barndom, Göteborg: Etnologiska föreningen i Västsverige, 1996. http://libris.kb.se/bib/8380019
Mari Belli: "The history of Baby Carriages: From Ornate Pony-Drawn Carriages to the Aluminium Stroller", https://www.thoughtco.com/history-of-baby-carriages-4075936.
Om barnvagnens språkliga ursprung se Svenska akademiens ordbok: https://svenska.se/tre/?sok=barnvngn&pz=1
Samling
Ingår i samling
Hallwylska museet
Fotograf
Hallwyl Museum / Jens Mohr
Licens för fotografi
CC BY-SA 4.0
uuid
5c0df2bd-487f-46d5-b69a-6bdf34cf5833
Objekttyp
story
Supertyp
information
Datakvalitet
processed
Titel
Typ
föremål
Titel
Barnvagn
Licens
Inlämnarens namn
Hallwylska museet & Stockholms Kvinnohistoriska