-
Fjärilen
- Tillbaka
Sak
Fjärilen
Berättelse om saken
En liten tredimensionell skulpturmodell är ömsint och tålmodigt vikt i styvt papper. Ömtålig, med tejpbitar som lossnar och spår av fingrar som hanterat föremålet om och om igen, är det ändå en stark form som fungerar i det lilla formatet men också tål att förstoras.
Ritningarna är tecknade på rektangulärt papper med proportionerna från ett A4-ark. Alla vikningar har omsorgsfullt streckats upp på papperet och bygger på den Dynamiska symmetrins principer, ett naturens proportionssystem, som formulerats av Jay Hambidge redan på 1920-talet.
Konstnären Elli Hemberg (1896-1994) föds och växer upp i Skövde. Konststudier vid Carl Wilhelmssons målarskola för henne till Stockholm, där hon blir kvar. Gifter sig med en läkare, Sven Erlandsson. Inga barn. Hon fortsätter signera sina verk med sitt flicknamn.
Konstnärligt hör Hemberg hemma i modernismen. Hennes måleri går från föreställande till abstrakt. Så småningom lämnar hon det tvådimensionella måleriet och arbetar mer och mer tredimensionellt.
Under 1970- och 1980-talen, vid en ålder då de flesta redan pensionerat sig, får Hemberg flera uppdrag till offentliga gestaltningar på olika platser i Sverige. Arkitekturskulpturen Fjärilen invigs i Rålambshovsparken i Stockholm den 20 november 1980, beställare är Stockholms stad. Fjärilen är den lilla pappersmodellen omsatt i betong som vindskydd.
Hemberg har visioner om att göra ”arkitektur” av stort antal av sina skulpturmodeller i papper. Hon vill vidga synen på den offentliga konsten. För henne innebär begreppet arkitektur en form som kan omsluta den mänskliga kroppen. Byggmästare Arnold Larsson har utvecklat en ny teknik med sprutbetong på armerade isoleringsplattor, en konstruktion som tillåter en ny öppenhet i formen, utan stag eller andra stödelement, som inte varit möjlig tidigare.
Fjärilen uppförs 1980 i Rålambshovsparken, Stockholm. Hemberg kallar den för en skulpatur. Ännu idag, 40 år senare, används den som mötesplats, fotbollsmål eller ett ställe att ha picknick på. Ett vindskydd.
Beskrivning av saken
En liten tredimensionell skulpturmodell vikt i styvt papper, sliten och ömtålig.
Modellen hör ihop med några ritningar, tecknade på rektangulärt papper med proportionerna från ett A4-ark, där alla vikningar har streckats upp. Några avvikelser finns från den slutliga modellen.
Ritningar och skulpturmodell tillkommer någon gång under 1970-talet. Vindskyddet Fjärilen i full skala som placerades i Rålambshovsparken 1980 beställdes och ägs av Stockholm stad. Dåvarande Stadsträdgårdsmästaren Holger Blom håller i inköpet och håller tal vid invigningen.
Platser kopplade till saken:
Produktionsort, ritningar och modell: Konstnärens ateljé i Stockholm Tillverkare av den fullskaliga arkitekturen/ skulpaturen: AB Östgöta-Byggen i Linköping Placeringsort för den fullskaliga arkitekturen/ skulpturen: Rålambshovsparken, Stockholm Placeringsort för modell och ritningar: Konstmuseet i Skövde.’
Elli Hemberg har ett gott samarbete med byggmästare Arnold Larsson, AB Östgöta-Byggen i Linköping, som utvecklar tekniken med sprutbetong.
Fyra år innan Fjärilens tillkomst, 1976, beställer Larsson Ovalen av Hemberg och tillverkar detsamma. Ovalen placeras först som ett vindskydd vid en busshållplats på Tornby industriområde, men flyttas senare till Tornby Park.
Elli Hemberg äger modellerna fram till sin död 1994. Därefter övergår äganderätten till Konstnär Elli Hembergs Stiftelse, KEHS.
Stiftelsens bildas 1995 för att förvalta den konstnärliga kvarlåtenskapen efter Elli Hemberg. Ändamålet med stiftelse är bl. a. att uppfylla Elli Hembergs önskemål uttryckta i testamente och donationsbrev, att sprida kännedom om Elli Hembergs konstnärliga verksamhet och att göra hennes konst tillgänglig.
Stiftelsen representeras av Elli Hembergs syskonbarn, Ulla Hemberg och Göran Hemberg.
2004 nås en överenskommelse mellan stiftelsen och Skövde kommun genom Konstmuseet i Skövde. Stiftelsen donerar stora mängder konst, arbetsmaterial, foton och dagböcker till Konstmuseet i Skövde, inklusive ritningar och modellen till Fjärilen. I gengäld bidrar Skövde ekonomiskt till den biografi som ges ut 2007. Vissa verk har donerats eller sålts till andra institutioner eller privata samlare, bland andra Moderna museet i Stockholm.
Alla medel som stiftelsen får in investeras i utgivningen av biografin.
Samlingshistorik:
Redan under sin levnad var Elli Hemberg en återkommande utställare på dåvarande Skövde Konsthall. Därav finns flera verk i samlingarna som köpts in genom åren, innan Skövde fick ta emot den stora donationen 2004. Flera av dåvarande Konsthallens ansvariga chefer har genom åren haft nära kontakt med Elli Hemberg, från Yngve Norström (konsthallsintendent 1947-1966), till Stefan Hammenbeck som ledde Konsthallens och Konstmuseets (1995-) arbete under åren 1987-2003.
Därför valde jag denna sak, och därför är den viktig
”Stockholmsläkares fru i tävlan med konstnärer. Fick sälja sitt förslag till krematoriedekoreringen” utropar Stockholmstidningen förtjust 1938, helt enligt tidens borgerliga logik, efter att Hemberg vunnit en tävling om ett konstnärligt gestaltningsuppdrag.
Då, definierad som hemmafru, inte som konstnär.
Det är ett ”könets Moment 22” som enligt Nittve är ”den enda orsaken till att ett av våra främsta konstnärskap under 1900-talet aldrig riktigt fått den uppmärksamhet och genomlysning som det förtjänar”.
”Om Hemberg varit man, hade hon varit erkänd som en av Europas stora arkitekter” menade konstpedagogen Carlo Derkert. I förordet till biografin om Elli Hemberg skriver Lars Nittve med lätthet under det uttalandet, men ändrar ordet arkitekt till konstnär. Vi borde komma ihåg henne bättre, menar de båda.
Hemberg själv säger att hon reflekterat väldigt lite över det att hon är kvinna, men tillstår att vissa saker gått henne förbi av just den anledningen.
Personer som saken var relevant för
Referenser och vidare läsning
ELLI HEMBERG 1896-1994 En konstnärsbiografi, utgiven av Konstnär Elli Hembergs Stiftelse och Skövde Konsthall och konstmuseum, Red. Stefan Hammenbeck, ISBN 978-91-633-0479-8
The Elements of Dynamic Symmetry av Jay Hambidge (1926/1967), ISBN 9780486217765
Hambidge, Jay. The Elements of Dynamic Symmetry. New York: Brentano's, 1926.
Länkar:
http://www.ellihemberg.se/
Elin Elisabeth (Elli) Hemberg, www.skbl.se/sv/artikel/ElliHemberg, Svenskt kvinnobiografiskt lexikon (artikel av Stefan Hammenbeck)
https://en.wikipedia.org/wiki/Jay_Hambidge
https://www.illustrationhistory.org/artists/jay-hambidge
Så såg den ursprungliga informationen ut
Konstnär Elli Hembergs Stiftelse, KEHS, gjorde en ambitiös och grundlig genomgång och registrering av materialet innan donationen. Därför var det synnerligen lätt att registrera materialet då det kom till Konstmuseet i Skövde.
På stiftelsens hemsida finns en utförlig förteckning och bildgalleri med kända verk av Elli Hemberg. Förteckningen kopplar tydligt ihop skisser och slutliga verk.
Samling
Inventarienummer/Accessionsnummer
Modell, inventarienummer: EH0359; Ritningar, inventarienummer: EH0563, EH0576 och EH0681
Fotograf
Konstmuseet i Skövde / Göran Hemberg
Licens för fotografi
CC 0
uuid
39a3cb40-44c0-492b-8ca3-c93bdcc71108
Objekttyp
story
Supertyp
information
Datakvalitet
processed
Titel
Typ
föremål
Titel
Fjärilen
Licens
Inlämnarens namn
Christina Törnqvist
Sysselsättning
Samlingsansvarig, Konstmuseet i Skövde