-
Namnbricka
- Tillbaka
Fotograf
Järnvägsmuseet/SMTM
Licens för fotografi
CC BY SA
Sak
Namnbricka
Berättelse om saken
Namnbrickorna med blå ände användes vid SJ av avgångssignalerare eller avgångssignalerarbiträde (utan att vara ombordansvarig).
Givaren berättar att tågvärdarna bytte namnbrickor med varandra. Det hände att hon hade på sig andra kollegors namnbrickor under sitt arbetspass, till exempel denna namnbricka med namnet "Erik". Arbetsgivaren tyckte inte om att bar varandras namnbrickor. Anledningen till att de inte ville bära sina egna namn var för att situationen kunde kännas hotfull ibland och de var oroliga att bli uppsökta av resenärer. Det är också anledningen till att det numera oftast endast är förnamn på namnbrickorna. Ofta kallade ombordpersonalen varandra vid efternamn och då kunde det vara möjligt för resenären att slå ihop det skrivna förnamnet på namnbrickan med efternamnet. Det var säkert en rolig grej kollegor emellan att låna varandras namn också.
Utformningen på skyltarna har ändrats från namn med SJ-logga, till titlar utan logga, till namn igen med SJ logga och till enbart namn.
Namnbrickor med blått i högra änden användes av ombordpersonal som tjänstgör som avgångssignalerare eller avgångssignalerarbiträde utan att vara ombordansvarig samt av övrig personal ombord på tåget med viss utbildning men som inte tjänstgör som sådan på tåget. Detta för att utvisa vilka personer som vid behov kan användas i trafiksäkerhetstjänst. Markeringarna på skyltarna skulle också hjälpa räddningstjänsten att snabbt få veta vem de skulle tala med på en olycksplats. Detta system med blå markering förekom framförallt då SJ hade hjälp av ett externt företag till vissa funktioner på tågen. När SJ gick tillbaka till att endast använda sig av egen personal togs systemet bort. Vissa hade fortfarande kvar namnbrickorna en tid efteråt fast systemet inte längre är i bruk. Idag är föraren ombordansvarig på alla tåg och till exempel SJ:s lok och vagnar har man även en "särskild ombordansvarig".
Givaren hörde själv av sig till museet 2013 och erbjöd sin gamla uniform som gåva och 2015 samlade Järnvägsmuseet in fler föremål från samma givare, bland annat denna namnbricka. Blusar, tröja, kavaj och väst, som ingår i uniformen, har en liten ficka på bröstet med ett hål att trä i magneten på baksidan av namnbrickan. Sista dagen denna uniform användes var 2008-05-26. Dagen efter sattes en ny svart uniform i bruk. Namnbrickor har varit listade i uniformsbestämmelserna, men det dröjer oftast inte lång tid innan nya varianter tas i bruk på olika enheter.
Beskrivning av saken
Rektangulär namnbricka med rundade hörn med texten "Erik" tryckt i svart i mitten. Framsidan av namnbrickan är av en legering överdraget med en yta som påminner om borstat stål. I övre vänstra hörnet finns SJ:s logotyp. Den högra änden av skylten är blåmålad. Baksidan består av två magneter innefattade i svart plast med en rem emellan de båda magneterna. Den ena magneten är fastlimmad på baksidan av namnbrickan. Namnbrickan fästs i kläderna genom att öppna magneterna och sätta tyget mellan magneterna. Då kan namnbrickan fästas i uniformen utan att skada tyget. På hållaren till magneten står det "Star Clip PAT" i plasten.
Platser kopplade till saken:
Ombord på SJ:s tåg.
Sakens ursprung och historia:
Namnbrickan har lämnats ut av arbetsgivaren SJ till en anställd vid namn Erik. Sedan har Carina Thorhede förvärvat den och använt den till viss del i tjänsten innan hon lämnade den till Järnvägsmuseet 2015.
Samlingshistorik:
Namnbrickan samlades in till museet 2015 från en kvinnlig tågvärd vid SJ tillsammans med en komplett uniform som tagits ur bruk och andra föremål kopplade till givarens yrkesliv och resande med SJ tåg.
Därför valde jag denna sak, och därför är den viktig
I en intervju med givaren kom det fram att hon hade använt denna namnbricka för eget bruk i tjänsten, trots att det inte var hennes namn på utan ett mansnamn. Det var ny information som inte fanns dokumenterad till objektet. Som intendent hade jag bara förutsatt att namnbrickan använts av en av hennes kollegor med namnet Erik, men det visade sig att givaren även brukat föremålet. Vid intervjun kom det även fram information om den hotfulla situationen på tågen och vad personalen själva tar för initiativ för att skydda sig själva, som att byta namnbrickor med varandra.
Namnbrickan berättar om den hotfulla situation som personalen på tågen kan uppleva.
Referenser och vidare läsning
Så såg den ursprungliga informationen ut
Dräkttillbehör, Uniformer, Tjänstetecken, Namnbricka
Rektangulär namnbricka med två magneter på baksidan som sitter ihop med gummi. Man öppnar magneterna och sätter tyget emellan magneterna, så sitter namnbrickan kvar utan att skada tyget. På magneten står det "Star Clip".
Namnbrickans ena hörn har en SJ loggan och i mitten står det i svart namnet "Erik". Motsatta änden från SJ loggan är målad blå.
Ingår i samling
Järnvägsmuseet
Inventarienummer/Accessionsnummer
Jvm21524
Fotograf
Järnvägsmuseet/SMTM
Licens för fotografi
CC BY SA
uuid
814cbaf4-9f45-471c-bec3-90bd0da20dc7
Objekttyp
story
Supertyp
information
Datakvalitet
processed
Titel
Typ
föremål
Titel
Namnbricka
Licens
Inlämnarens namn
Emelie Svensson
Sysselsättning
intendent, Järnvägsmuseet